söndag 30 januari 2011

reading is sexy


Alltså, kolla in min bokhög. Läslusten har varit borta länge nu, ibland blir det bara så. Att den försvinner. Det är nog stressen som jagar bort den. Men nu måste jag verkligen ta tag i det där. Listan över böcker jag vill läsa bara växer, samtidigt som jag inväntar läslusten. Igår påbörjade jag John Ajvide Lindqvists senaste verk. Han brukar inte göra mig besviken, så jag hoppas på det bästa. Jag peppar med min (och Rorys) reading is sexy-tröja (och ja, jag är lika trött som jag ser ut).

day 28 - something that you miss

Ibland saknar jag faktiskt min barndom från 80-talet. Att vara sju år och dricka saft ur en sirapsburk. Att vara på stranden med mamma, pappa och storasyster och äta sandiga ostmackor och sedan be pappa bära mig ner till vattnet för att den varma sanden gör ont under mina fötter. Att vara tio år och tillbringa delar av mitt sommarlov hos mormor (som alltid hade en skål med polkagrisar framme på bordet och som kramades så hårt att det gjorde ont ibland) eller farmor och farfar (som alltid lät mig vinna när vi spelade spel). Att råka somna i tv-soffan innan Dallas är slut, så att pappa måste bära upp mig till min säng. Att vara lite sjuk så att mamma stannar hemma från jobbet, gör fruktsallad med glass till mig och hyr en film eller två som vi tittar på tillsammans.

dagens länkkärlek - säg ifrån om jag har sagt det här förut

Johanna bloggar på Säg ifrån om jag har sagt det här förut och bloggar om saker som gör en rasande, berörd och full i skratt. Johanna är klok som en bok, rolig, duktig på att brodera och så har hon en ljuvlig Rut. Fint som snus!

lördag 29 januari 2011

day 27 - your favorite place



Där, bredvid dem.

dagens länkkärlek - emma sundh

Jag har följt Emma Sundh på vägen från den skeva bloggen till Vecko-Revyn, Salong K, Glamour (där hon främst bloggade om bröllop) och nu Damernas Värld. Jag gillar Emma för hennes toksnygga stil, humor och vishet. Dessutom tar hon väldigt fina bilder. Och så är hon ju helt såld på katter, precis som jag.

kära dagbok



Äntligen helg igen! Jag försöker tänka så lite som möjligt på allt som stressar mig på jobbet och på intervjun som väntar på måndag (den som kan leda till en fast tjänst). Idag har jag ätit frukost på stan med fina vänner, handlat ännu en blommig klänning från H&M, en turkos kofta med vita fåglar och fem böcker (för att locka fram min läslust som har gömt sig) och varit i Lund och hängt med syster yster och mina fina gudbarn (först knattebio, sedan fika med semla). Nu har jag duschat och tagit på mig pyjamasen (eller det gjorde jag faktiskt för flera timmar sedan) och kommer förmodligen att somna innan tolv. Aj löv the helgmys.

tisdag 25 januari 2011

day 26 - my fears

Att tappa tänderna. Att göra någon jag älskar besviken. Att göra mig själv besviken. Att någon jag älskar blir svårt sjuk eller råkar ut för en olycka. Att förlora fotfästet. Att jorden går under inom kort, för att den helt enkelt inte orkar mer.

måndag 24 januari 2011

day 25 - a first

Det är fredag eller lördag, jag och J sitter på sängen i mitt lilla rum på folkhögskolans internat. Vi pratar, dricker öl och lyssnar på The Ark. Det ligger en rakhyvel under min ena kudde, det svider på huden under min långärmade tröja. J tar fram något ur byxfickan, något som hon har fått av vår klasskompis P. Det är två små tabletter, inlindade i papper. Hon ger mig en, säger att jag ska svälja den med pappret om. Den ser så liten och ofarlig ut, jag frågar vad det är och hon svarar att det är amfetamin och jag tror först att hon skojar. Jag sköljer ner tabletten med några klunkar öl, tänker att en sådan liten tablett inte kan göra någon större skada, att det skulle vara så himla skönt att få slippa allt som skaver och gör ont för en stund. Sedan går vi ner till busshållplatsen, passerar korna i hagen som råmar högre än vad de någonsin har gjort tidigare, och tar bussen ner till stan.

dagens länkkärlek - när du inte orkar ringa en vän

Hanna bloggar på När du inte orkar ringa en vän och skriver alltid så fint, klokt och roligt. Hon delar bland annat med sig av sina tankar kring sin graviditet (hon har en sådan fin mage!) och jämställdhet och jag tycker att det är kul att få ta del av allt det där vardagliga. Om sanningen ska fram så är jag faktiskt lite avis på Hanna, för att hon verkar vara så där cool, framåt och ödmjuk på samma gång. Och så tycker jag att det är häftigt att hon åkte till Köpenham för att gifta sig med sin man, när de bara hade varit ihop i drygt ett år.

lördag 22 januari 2011

kära dagbok

Så fint med helg igen. Det känns som om jag inte har fått något vettigt gjort idag, men det gör väl egentligen inte så mycket. Jag och P sov till elva och åt sedan frukost vid tolv. Efter det gick vi en sväng på stan, hand i hand och med vårkänslor rusandes inombords. Våren, alltså. Tänk att den närmar sig för varje dag som går. Jag köpte bland annat ett nagellack i färgen grape jam och en klänning med prästkragar på och bjöd P på middag, sedan gick vi hem och somnade på soffan tillsammans med katten. Sjukt mysigt. Nu ska jag rosta några mackor och mysa vidare, vi ska nog titta på Lars and the real girl om en stund (jag har velat se den hur länge som helst). Imorgon är det söndag igen, då ska jag försöka gå upp innan tio och njuta av en lång frukost. Sedan planerar jag att städa, byta lakan och måla naglarna, men det återstår väl att se hur mycket som faktiskt blir gjort.

mycket coolare än lisbeth salander

250

dagens länkkärlek - elsa billgren

Elsa Billgren och hennes blogg är så fin att klockorna stannar. Ibland känns det nästan som om man kliver in i en saga när man läser, orden och bilderna glittar och ibland bubblar det som sockerdricka. Elsa är som såpbubblor, strössel eller en regnbåge på en vanlig, grå torsdag. Dessutom har hon en väldigt söt katt och en lägenhet to die for. Elsa inspirerar mig alltid.

day 23 - something that makes you feel better






onsdag 19 januari 2011

nobody gives a fuck

*dör på den här söta kattbilden* / MVH crazy catlady

day 22 - something that upsets you

Att det finns människor som tycker att Family guy är en rolig serie.

Och jag gråter alltid när jag hör talas om människor som plågar djur för sin egen njutnings skull.

dagens länkkärlek - anna klara karlsson

Vi fann varandra på Lunarstorm för många år sedan, Anna Klara och jag. Hon läste min lunardagbok och jag har följt hennes blogg sedan dess. Och hon är så fin, klok och bra, det är därför jag tycker så mycket om henne och bloggen. Hon skriver ärligt, innerligt och roligt och ibland träffar hennes inlägg mig så hårt att jag måste gråta en liten skvätt. Och så gillar hon Buffy! Bara en sån sak, liksom. :P Jag har förresten glömt bort att berätta hur mycket jag älskar ögonmasken du gav mig, Anna Klara. Den är toppen!

tisdag 18 januari 2011

och så lite musik på det

Jag avslutar den här dagen med lyssna på min favoritlåt med Broadcast, från skivan Tender Buttons. Usch, det är så sorgligt att bandets sångerska Trish Keenan dog i helgen (i svininfluensa). Jag gillar verkligen hennes lågmälda och fina sångröst.


dagens länkkärlek - linna johansson

Jag har följt Linna Johansson sedan Bleck-tiden, jag har läst hennes texter för Expressen och jag kommer ihåg hur glad jag blev när jag upptäckte hennes förra blogg. Linnas nuvarande blogg är min absoluta favorit och ja, hon är min idol. För att hon är så ofantligt klok och bra, för att hon skriver insiktsfullt och intressant om viktiga saker som jämställdhet, föräldraskap, träning och smink. Ska du bara läsa ett blogginlägg i år? Då måste du läsa Linnas tankar kring Hanne Kjöllers ledarkrönika i DN. Jag ser verkligen fram emot att få läsa din roman när den är klar, Linna. Jag vet redan att den kommer att bli en hit.

day 21 - another moment

Jag är tjugo år, är fortfarande oskuld och fantiserar ofta om Den Stora Kärleken. Om Han med stort H, som ska komma in i mitt liv och göra mig knäsvag. Det är fest i mina vänners lägenhet i Lund, Sofie har fyllt år, det kommer många jag inte känner. Han heter Rickard och är kompis med Maria, han mekar med bilar och har händer som ser smutsiga ut fastän han har tvättat dem. Jag tycker inte att han är särskilt snygg eller spännande, men han är ganska rolig och ger mig uppmärksamhet. Efter många drinkar och roliga historier går vi in i närmsta sovrum och börjar hångla ovanpå ett Nalle Puh-lakan. Jag tror att det är jag som börjar ta av honom hans kläder, sedan ligger han ovanpå mig och det gör ganska ont och sedan är det plötsligt över, någon knackar på dörren och avbryter. Ett blodigt handavtryck syns vagt på lakanet, jag klär sakta på mig, de flesta som är kvar väljer att gå vidare till något uteställe och han åker hem. Jag blundar och somnar nästan direkt, huvudet snurrar och hjärtat hamrar.

lördag 15 januari 2011

en massa länkkärlek

Inspirerad av Jenny kommer jag att dela med mig av en massa länkkärlek. 30 bloggar på 30 dagar, tänkte jag. Jag följer ungefär 80 bloggar regelbundet och är så tacksam och glad för allt jag får ta del av. Det finns ju så många fina och kloka bloggare, som faktiskt känns som mina vänner och som inspirerar och pepppar mig.

Mitt första länktips? Den där om Jenny, såklart. Som jag upptäckte tack vare att hon lagt in min blogg på sin länklista. En upptäckt som jag är väldigt glad för, eftersom Jenny skriver vansinnigt fint och träffande. Och ibland gör det lite ont att läsa. Dessutom är Jenny väldigt snygg och cool också.

day 20 - this month

Det har hunnit bli januari. Januari som är årets längsta, gråaste och deppigaste månad. I helgen ska jag städa ut julen ur lägenheten och nu längtar jag innerligt efter våren.

Ibland tänker jag på januari 2005 och undrar hur jag egentligen orkade mig igenom månaden. Orkanen Gudrun härjade och slog ut elen i vårt hus under flera dagar (jag bodde hos mina föräldrar då), min moster valde att avsluta sitt liv på månadens andra dag, min syster var deprimerad och grät mest hela tiden (hon vantrivdes i huset som hon och hennes man precis köpt), min mamma sörjde sin enda syster och slutade nästan att äta under en period. Och så jag själv mitt i allt detta, sörjandes min kära moster. Det var verkligen tungt och svårt, men när våren kom blev det äntligen lite lättare att andas.

måndag 10 januari 2011

day 19 - something you regret

Det finns säkert hur mycket som helst som jag skulle kunna ångra. Saker som jag har sagt, saker som jag inte har sagt. Saker som jag har gjort, saker som jag inte har gjort. Men jag försöker trots allt tänka så här:

söndag 9 januari 2011

day 18 - your favorite birthday

Jag älskar att fylla år. Såklart. När jag var liten hade jag oftast svårt för att sova kvällen innan, eftersom jag var så uppspelt. På morgonen på min födelsedag låg jag sedan och väntade på att min familj skulle komma med paket och sjunga för mig. Jag låg och lyssnade på skrammlet i köket, på pappersprasslet och viskningarna. När de till slut kom sjungandes, med paket och saft och kakor, låtsades jag sova. Det var alltid min favoritstund på hela dagen.

this is the year it all will happen

Alltså, jag förstår inte rikigt var 2010 tog vägen? Hur kan ett år gå så fort? Överlag var 2010 ett fint och bra år (särskilt om man jämför med 2009, som var ett helvetiskt år) och jag har höga förväntningar på det nya året. Är 2011 året då jag börjar träna? Blir preggo? Reser till New York? Köper en Alexa? Får ett fast jobb? Det återstår väl att se. Jag ska i alla fall bli bättre på att ta hand om bloggen, jag tycker ju trots allt om den en hel del. Och er, mina få tappra och kära läsare. Vad vill ni se mer av i bloggen 2011?

Här kommer i alla fall en kort sammanfattning av 2010:

Januari
Den deppigaste månaden på hela året; så har det alltid varit för mig. Förra året mådde jag dåligt på grund av några händelser i slutet av 2009. Jag och P var nära en seperation, men istället vände det. Jag trånade efter en Buffy-tröja och var peppad på 500 days of summer.

Februari
Jag minns inte särskilt mycket från februari, det brukar inte vara någon händelserik månad. Min mamma fyller år, på Sylvia Plaths dödsdag. Det här lyssnade jag mest på, samtidigt som jag längtade efter våren.

Mars
Jag fick en debattartikel publicerad på Aftonbladet debatt, vilket Gudrun Schyman uppmärksammade på twitter och facebook. Den känslan, alltså! Corey Haim dog och det kändes lite sorgligt.

April
Jag gick från praktikant till timvikarie (som socialsekreterare) och hade prestationsångest. Jag såg den briljanta dokumentären Grizzly man och den skitläskiga filmen Paranomal Activity. Vi hade möhippa i 90-talsanda för min BFF Emelie, vilket blev en stor hit.

Maj
Jag var så himla glad för att våren var kommen och att körsbärsträden hade blommat ut. Världens sötaste lillebror kom till världen. Jag och P åkte till Slovenien för att gå på bröllop.


Juni
Världens finaste systerdotter fyllde tre år. Jag var orolig för min storasyster, som var deprimerad efter förlossningen. Jag köpte äntligen en iPhone. Emelie och Johan gifte sig, jag fick äran att vara tärna. Det finaste och roligaste bröllopet ever!


Juli
Jag och P åkte till Portugal i tio dagar och jag njöt över att få vara ledig från jobbet, som stressade mig. Jag lyssnade mest på det här.


Augusti
Jag fyllde 31 år och hade lite åldersnoja, blandat med framtidsångest. Den bästa födelsedagspresenten måste ha varit Twin Peaks-boxen. Jag önskade att sommaren aldrig skulle ta slut.


September
Jag blev månadsanställd på jobbet, vilket kändes som en lättnad, men den där prestationsångesten hängde med. Jag kollade mycket på Mitt så kallade liv och kände mig nostalgisk, så som det brukar vara när hösten kommer. Jag lyssnade mest på det här och Säkert!. Jag röstade på F! i riksdagsvalet. Världens sötaste lillebror döptes och jag fick äran att vara fadder.


Oktober
Jag njöt av det fina vädret, solen sken ofta. Min vän Josefin firade sin 25 års-dag med maskerad och jag festade som Mia Wallace. Jag var dunderförkyld. Jag tänkte en del på det där med barn.


November
Jag blev sjuk - igen. Jag upptäckte storheten med Lilla Lovis. Jag längtade till julen och kände mig mest som en trött zombie.

December
Jag längtade efter julledigheten och kände mig mest trött, ful och fel. För att inte tala om stressad, frusen och förkyld. Jag lyssnade mest på det här. Jag firade julen med familjen och nyåret med vännerna, det var väldigt fint. Dessutom försökte jag peppa mig själv inför 2011, men jag hade mest svårt för att förstå hur 2010 kunnat passera så fort...

lördag 8 januari 2011

day 17 - your favorite memory

Det är vinter, snön ligger orörd framför våra fötter och fortsätter att virvla ner från himlen. Det är kallt och tystnaden har lagt sig. Vi går på en gata någonstans i Växjö, på väg till din lägenhet och gatlyktorna lyser upp gatan. Jag har åkt tåg i några timmar för att få träffa dig. Du stannar plötsligt, omfamnar mig och ger mig en kyss, snön virvlar ner i mitt hår och på ditt jackslag. Sedan går vi vidare, det känns som bubblande sockerdricka i min kropp. Jag tittar upp mot höghuset på andra sidan gatan, det står en man i fönstret på fjärde våningen som tittar ner på oss. Jag tänker att vi kanske ser ut som ett kärlekspar i en romantisk film och du tar min hand i din och ler.

fredag 7 januari 2011

day 16 - your first kiss

Jag minns inte min första kyss. Men den kan ha varit med Mattias, som jag var ihop med i några veckor eller nåt på mellanstadiet. Jag minns att våra tänder alltid krockade med varandra och att han alltid hade mycket saliv i munnen. Det var inte särskilt kul att kyssas med honom.

måndag 3 januari 2011

hej 2011, ska vi bli vänner?

2010 bara svischade förbi. Och 2011 har inte börjat så värst bra. Men jag har inte tappat hoppet ännu. Den som lever får väl se, what comes around goes around, osv. Alltså, den här tröttheten och fulheten... hur länge ska man behöva stå ut? För att inte tala om den här förkylningen som jag tvingas dras med. Och värst av allt; risken för att tituleras som arbetslös vid månadsskiftet. *EPIC FAIL*